Waarom is mijn WordPress site zo traag? (4 makkelijke oplossingen)

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Iedereen kent het wel: je komt op een website en het duurt lang, heel lang voordat deze geladen is. Ben jij ook binnen twee seconden dan alweer weg? Waarschijnlijk wel, maar jouw potentiële klanten zijn dat ook. In deze blog geven wij je oorzaken, maar ook oplossingen om jouw wordpress website te voorzien van meer snelheid.

Trage WordPress site, hoe kan dat?

WordPress is een ‘makkelijk’ CMS om snel een website uit te grond te krijgen. Daarbij biedt WordPress ook vele opties, maar deze heb je vaak niet allemaal nodig. Oorzaak 1 ligt dan ook bij WordPress zelf.

Oorzaak 1: WordPress neemt ruimte in

De eerste oorzaak is dus de installatie van WordPress zelf. Het wordt technisch en ingewikkeld om hier zelf iets aan te doen, dus laten we verder kijken welke dingen je wel zelf kunt doen om de snelheid van je website te verbeteren

Oplossing 1: Snelle hosting

Hosting speelt een belangrijke rol waarom jouw WordPress site zo traag is. Gelukkig kan je hier al snel en makkelijk iets aan doen, namelijk overstappen naar een betere pakket/een snellere host.

Een snelle en goede hosting (met goede support) is Cloud86. Zij hebben verschillende pakketten en zelf de niet-Managed WordPress Hosting pakketten zijn goed. Heb je dus een kleine website, dan kan je al snel met een ‘Webhosting’ pakket uit de voeten (vanaf 2,98 per maand).

Heb je meer bezoekers op je website of een grotere website? Dan raad ik je aan om iets meer te betalen en te gaan voor Managed WordPress Hosting. 

Wij bieden standaard Managed WordPress Hosting aan in onze onderhoudspakketten

Deze Managed WordPress Hosting is een server voor alleen jouw website en die deel je niet met andere websites. Mocht het dus zo zijn dat een andere website last heeft van spam en ineens onwijs veel bots op zijn/haar website heeft, dan heb jij hier geen last van. Heb je normale webhosting kan dit dus wel het geval zijn.

Oorzaak 2: Te veel plugins

Een bekend probleem is dat een website teveel plugins heeft. Sommige plugins zijn erg groot en er wordt bijvoorbeeld minimaal gebruik van gemaakt (of langs niet van alle functies). Daarbij is de kans op conflicten tussen veel verschillende plugins een stuk groter.

Oplossing 2: Plugins minimaliseren

Sommige websites maken gebruik van een page builder, zoals Beaver Builder, Elementor of Divi. Vaak ondersteunen dit soort websites al bijvoorbeeld een contactformulier optie. Sommige webbouwers gebruiken dus naast deze page builders ook nog een contactformulier plugin, maar dit is dan overbodig.

Probeer dus te kijken welke plugins overbodig zijn en verwijder de plugins die je niet nodig hebt.

Oorzaak 3: Te grote afbeeldingen

Over het algemeen weten webbouwers dat het uploaden van grote afbeeldingen ten koste gaat van de snelheid van je website. Waar het vaak fout gaat is dat de eigenaar van de website foto’s gaat uploaden naar zijn/haar WordPress site. Deze afbeeldingen komen bijvoorbeeld van Pexels.com (rechte vrije foto’s) of worden van WhatsApp geplukt. Het nadeel? De resolutie is zo goed, dat het bestand ook groot is (soms tussen de 6MB en 15MB).

Oplossing 3: Afbeeldingen minimaliseren voordat ze geüpload worden

Voordat je foto’s upload kan je deze het best verkleinen (dit kan via een plugin, maar dan heb je weer meer plugins). Een tool die je kunt gebruiken is bijvoorbeeld tinypng.com. Probeer een foto rond de 100 – 150 KB te krijgen. Des te kleiner, des te beter. Aan de andere kant wil je ook graag de resolutie van de foto bewaren, zodat dit er kwalitatief uitziet op je website.

Oorzaak 4: Te veel broncode

Veel broncode kan zorgen voor een trage WordPress site. Daarom wil je het liefst zo min mogelijk gebruik maken van code. Mocht veel code toch nodig zijn, omdat je specifieke functies wilt integreren, dan is er een manier om je website toch snel te houden.

Oplossing 3: Gebruik maken van caching

Ik leg caching kort uit. Wanneer een bezoeker jouw website bezoekt moet er een verzoek aan de server worden gedaan om vervolgens de website te kunnen laten zien zoals de website is. Al deze verzoeken moeten verwerkt worden en dit duurt tijd. Des te meer er dus op een pagina staat, des te langer het duurt voordat een pagina geladen wordt.

Een cache plugin (zoals LightSpeed Cache) zorgt ervoor sommige bestanden worden opgeslagen op de schijf of RAM. Eigenlijk worden de bestanden opgeslagen, zodat deze bij een volgend bezoek sneller wordt geladen. Het is wel belangrijk dat je een caching plugin goed installeert. Het kan namelijk voorkomen dat je website problemen ondervindt (conflicten met andere plugins) na het gebruik maken van een caching plugin.

In onze abonnementen regelen wij de caching voor jouw website. Zo heb je ook gewoon caching plugin nodig

Snelheid wordpress website testen

Voordat je de bovenstaande optimalisaties gaat doorvoeren is het (leuk) handig om te kijken waar je verbeterd. Dit kan je doen door voor de optimalisaties een test te doen. Dit kan je doen door de bekende tool PageSpeed Insights of door Pingdom Website Speed Test.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het hoeft hier niet te stoppen...

Ontvang 13 SEO tips voor meer bezoekers, leads en klanten.